Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 22 november 2021

Geen windmolens in natuurgebied Voornes Duin

Een recent geplaatst artikel op de website Voorne-Putten.nl en Weekbladwestvoorne.nl wekt de indruk dat Westvoorne heeft besloten windmolens in het Voornes Duin te plaatsen. D66 meldt met klem dat dit niet waar is.

De indruk wordt in het stuk “Partij Voorne aan Zee blijft tegen plaatsing windmolens in het Voornes duin” gewekt dat windmolens in het duingebied worden geplaatst. Er is al sinds 2017 de afspraak met de provincie dat Westvoorne negen MW zal realiseren. Daarvoor is de locatie Noordzeeboulevard in het verlengde van de slufter aangewezen. De raad heeft onlangs een besluit genomen om het participatie traject voor te financieren zodat inwoners en betrokkenen worden geïnformeerd en meegenomen in de besluitvorming. Daarbij is het verzoek gekomen om allereerst te onderzoeken of de westelijke kant van de Brielsegatdam genoeg mogelijkheid bevat om de negen MW te plaatsen. Ook al ligt deze locatie niet in het Voornes Duin, het is wel nabij het natuurgebied. Het is dus niet zeker of dit kan, aldus D66.

D66: ‘De Raad heeft haar verantwoordelijkheid genomen in de energietransitie door voor de RES 1.0 te stemmen. Dit is een dapper en mooi besluit, maar geen vrijbrief. Alle bevoegdheden voor ruimtelijke ordening blijven van kracht. De RES zorgt ervoor dat we met alle gemeentes afstemmen. Dat we samenwerken en gebruik maken van elkaars kennis. De ruimtelijke afwegingen rondom de energie transitie zijn belangrijk omdat we ons prachtige landschap willen behouden maar ook de noodzaak zien om duurzame energie op te wekken. We richten ons daarom allereerst op het benutten van daken maar dat is niet genoeg. Daarom kijken we ook naar dubbel ruimtegebruik in het kassengebied en naar de Noordrand van Voorne Putten. Het buitengebied is voor Westvoorne uitgesloten. Natuurgebieden zijn voor de gehele regio uitgesloten.’

Actuele informatie over de energietransitie vind u op www.energiekvoorneputten.nl en www.duurzaamwestvoorne.nl