Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 10 januari 2016

Paviljoen Aan Zee in Oostvoorne wint Duurzaamheidsprijs 2015

Het duurzame restaurant Aan Zee in Oostvoorne ontving zaterdag 9 januari de Zuid-Hollandse Duurzaamheidsprijs 2015. Juryvoorzitter Maurits Groen complimenteerde eigenaar Jan van Marion met het feit dat zijn restaurant een echt voorbeeld is van hoe je duurzaamheid in de praktijk brengt. De Duurzaamheidsprijs 2015 is een initiatief van D66 Zuid-Holland en beloont jaarlijks het meest duurzame initiatief in de provincie. Aan Zee was voorgedragen door inwoners en leden van D66 Westvoorne.

Uit alle inzendingen was paviljoen Aan Zee uiteindelijk een van de drie kandidaten waarop het publiek tot begin januari zijn stem kon uitbrengen. Met dank aan alle ‘fans’ van Aan Zee ontving het restaurant verreweg de meeste stemmen. De andere genomineerden waren het Rotterdamse project Afval Loont en De Groene Keuze van Dunavie uit Katwijk. De jury, die de drie genomineerden uit alle zendingen voordroeg, bestond uit ‘Duurzaamste Nederlander’ Maurits Groen, D66 Statenlid Josine Meurs, regionaal bestuurslid Ria de Ridder, en oud-winnaar Leo Ammerlaan.

Ecologische helemaal kloppend

De jury is erg enthousiast over Aan Zee: “Dit initiatief klopt ecologisch helemaal. Alles wordt uit de kast gehaald: het is concreet, consequent, laagdrempelig en inspirerend.” Ook voor D66 Westvoorne is Aan Zee een inspirerend voorbeeld maar tegelijk een motivatie om andere ondernemers, maar ook de inwoners in deze gemeente, aan te sporen om hun bedrijven en woningen te verduurzamen. Investeren in zonne-energie, warmtepompen, zonneboilers maar ook laagdrempelige maatregelen als isolatie en dubbel glas waren nog nooit zo lucratief. In tegenstelling tot de lage rentes op de bank, levert een ‘belegging’ in duurzame technieken al snel rendementen op van 5 tot 6%.

Reductie CO2 uitstoot

Minstens zo belangrijk is de bijdrage die een investering in duurzame technieken levert aan de reductie van de CO2-uitstoot en het verkleinen van onze afhankelijkheid van fossiele energie en de dubieuze landen waaruit die fossiele energie afkomstig is. D66 Westvoorne zet zich in de lokale politiek in om via gemeentelijk beleid de inwoners en bedrijven te helpen en te stimuleren om op duurzame energiebronnen over te stappen. Op die manier hoopt D66 Westvoorne jaarlijks een duurzame koploper te kunnen voordragen voor de Duurzaamheidsprijs.

Foto 2 Duurzaamheidsprijs 2015