Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 18 december 2015

Stem op Paviljoen Aan Zee voor Duurzaamheidsprijs 2015!

Het duurzame restaurant Aan Zee in Oostvoorne is genomineerd voor de Zuid-Hollandse Duurzaamheidsprijs 2015. Het paviljoen is een van de drie kandidaten waarop het publiek tot begin januari zijn stem kan uitbrengen. Paviljoen Aan Zee is als duurzaam initiatief aangedragen door lokale bewoners via de website van D66 Zuid-Holland. Nadat de jury alle ingezonden initiatieven heeft beoordeeld, is restaurant Aan Zee als één van de laatste drie kandidaten overgebleven.

De jury motiveert de keuze voor Aan Zee als volgt: “Dit initiatief klopt ecologisch helemaal. Alles wordt uit de kast gehaald: het is concreet, consequent, laagdrempelig en inspirerend. Redenen genoeg om dit project op de shortlist te zetten voor de stemronde van de Duurzaamheidsprijs Zuid-Holland 2015″. Het publiek kan tot 4 januari zijn stem uitbrengen op https://zuidholland.d66.nl. De bekendmaking van de winnaar van de Duurzaamheidsprijs 2015 vindt plaats tijdens en feestelijke avond op 9 januari 2016.

Paviljoen Aan Zee is een schoolvoorbeeld van een duurzaam restaurant midden in een van de meest kwetsbare natuurgebieden van Zuid-Holland en in een Natura 2000 gebied: de duinen van Oostvoorne. De ondernemer, Jan van Marion, heeft met volle overtuiging de recreanten in dit prachtige gebied een dienstverlening willen bieden, zonder schade aan de natuur te berokkenen. Dat betekent dat het pand zelf vrijwel geen enkele negatieve invloed heeft op de natuur en op alle levende wezens die daar zijn, maar ook dat het pand zonder het gebruik van fossiele energie functioneert.

Aan Zee natuurlijke entree

Aan Zee Oostvoorne is gebouwd met natuurlijke en duurzame materialen. De benodigde energie wordt opgewekt uit zon en wind en het koken gebeurt op hout (dus is er geen aansluiting voor gas nodig). Op het dak liggen zonnepanelen voor opwekking van elektriciteit en zonnecollectoren gekoppeld aan zonneboilers die warm water maken. Naast het restaurant staan twee kleine windmolens. Samen zorgen deze opwekkers het hele jaar door voor voldoende elektriciteit en zonnewarmte om de bedrijfsvoering van het restaurant draaiende te houden. In combinatie met warmte- en koudeopslag in de bodem en een warmtepomp kan het restaurant in de zomer worden gekoeld en in de winter van warmte worden voorzien.

Wilt u uw stem uitbrengen, ga dan naar https://zuidholland.d66.nl

Aan Zee met zonnepanelen op het dak